HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

A sárgaborsó

2010.11.07. 22:01 badtaste

A téli hónapokban sokan fogyasztanak különböző hüvelyes növényeket, amelyek jócskán bővelkednek hasznos tápanyagokban. A burgonya, az olajos magvak, a sütőtök, mind igen népszerűek ebben az időszakban.

A sárgaborsó egy szárazborsó-fajta, amit beérés után hántolnak, ezután feleznek, és ebben az állapotában kerül a boltokba. Szívesen használják a közétkeztetésben, iskolai menzákon, nem véletlenül, hiszen a sárgaborsó igen egészséges. Általában teljesen érett állapotában takarítják be, ezért tartalmaz értékes vitaminokat, tápanyagokat. Mégis a gyermekek körében gyakran „divat” nem szeretni a sárgaborsó főzeléket, ám mégis érdemes megszerettetnünk velük. Ebbe segítségünkre lehet az általában mellé tálalt füstölt hús, főtt tojás, virsli.

Míg a sárgaborsónak viszonylag magas a kalóriatartalma, mégis szinte teljesen zsírmentes. B1 és B2 vitaminokban gazdag, hántolatlan változata rostokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezet rossz koleszterin szintjét. Mint a legtöbb hüvelyes növény, a sárgaborsó is tartalmaz káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt. Kutatók szerint, mikor növényi tápanyagokról beszélünk, nem csak azt fontos szem előtt tartani, hogy mit tartalmaz, hanem azt is, hogy ezeknek a tápanyagoknak milyen az aránya, összetétele.

Az étezési rostok nagyon fontos részei a táplálkozásunknak, tisztítják a vastagbelet, ahol általában a legtöbb méreganyag található. A magas rosttartalom segít az étkezés utáni vércukor-szint emelkedésnek megakadályozásában, így jól szabályozza annak szintjét. A vágott borsóban továbbá izoflavin található, ami egy olyan természetes növényi vegyület, ami enyhe ösztrogénként viselkedik, csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának veszélyét.

A hüvelyes növények jelentős mértékben csökkentik továbbá a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot. A kálium csökkenti az erek falain a lerakódások képződését, és csökkenti a magas vérnyomást is.

A sárgaborsó nagy segítségünkre lehet szervezetünk méregtelenítése során is, mivel kiváló molibdén-forrás. A felvágottak, saláták, tartós élelmiszerek gyakran tartalmaznak szulfátokat, amire sokan érzékenyek. A tünet általában fejfájás, magas pulzusszám. Ha szervezetünk elegendő molibdént tartalmaz, nem kell aggódnunk a szulfátok miatt.

A sárgaborsót leginkább télen fogyasztjuk, igen jól tárolható növény. Legtöbbször főzeléket, vagy levest készítünk belőle. Mielőtt megfőzzük, érdemes beáztatni , így sokkal gyorsabban megfő. Különösebben nem is kell megfűszereznünk, sózni érdemes, és ha az eredeti ízét szeretnénk kihozni, érdemes fokhagymával, vöröshagymával ízesíteni.

Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:
 

  • egy bögrényi sárgaborsó
  • 2 fej vöröshagyma
  • két gerezd fokhagyma
  • egy kis olaj
  • só, bors
  • tej vagy víz
  •  

A sárgaborsót előző este vízbe áztatjuk. Felvágjuk a vörös hagymát apró darabokra, kis olajon megpároljuk, majd hozzá adjuk a sárgaborsót. Vizet öntünk rá, és beletesszük az apróra zúzott fokhagymát is. Ez után megsózzuk, megborsozzuk, és addig főzzük, míg a sárgaborsó meg nem puhul. Vízzel vagy tejjel higítjuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: főzelék borsó sárgaborsó hüvelyes

A bejegyzés trackback címe:

https://etelrendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr892421194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása