HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

Variációk karfiolra

2010.10.26. 22:02 badtaste

Gyerekként nem szerettem, ma a kedvencem. Bár jobban visszagondolva inkább amolyan divat volt nem szeretni a karfiolt, csakúgy, mint a spenótot. Aztán később rájön az ember, hogy nincs benne semmi rossz, sőt, kifejezetten finom, és hirtelen minden ételbe az kerül.

Így készül aztán az ízletes karfiol leves, saláta, egyszerű köret, vagy akár a rakott karfiol. És bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a karfiol igen egészséges, gazdag ballasztanyagban, vitaminokban, és folsavban.

Emellett az év minden szakában olcsón és könnyen beszerezhetjük. Lehetőleg mindig kemény, hófehér, szabályos rózsákkal rendelkező darabot válasszunk. Mielőtt megfőzzük, mindig érdemes legalább egy negyed órára hideg vízbe áztatni, így könnyen eltávolíthatjuk a benne lévő kisebb szennyeződéseket, apró bogarakat.

Sokan a karfiolt víz és tej keverékében főzik meg, így kicsit édeskésebb ízt kap, de legjobb mégis, ha pároljuk. Mint fűszer leginkább a szerecsendió, a fehér bors, vagy a zöldpetrezselyem illik hozzá.

A karfiol remek levesben önmagában is, de húslevesben is megállja a helyét zöldségként. Jól ismert változat a tejfölös karfiolleves, vagy a karfiol krémleves, amibe ha egy darab krumplit teszünk, habarás nélkül is megfelelő sűrűségű lesz.

Legtöbbször egyszerűen párolva, zöldségköretként tálalják, igen ízletes, könnyű köret. Megszórhatjuk vajon pirított zsemlemorzsával, vagy szeletelt mandulával.

Gyakran használja a karfiolt az indiai konyha, ha zöldséglepényt akarunk készíteni, szedjük a karfiolt rózsáira és főzzük meg félig. Ez után elosztjuk a tésztán, tejszínes-tojásos öntetet öntünk rá, esetleg sonkával, reszelt sajttal gazdagítjuk. Nagyon finom, egyszerű étel.

Sokan pürésítik a karfiolt, vagy önmagában, vagy krumplival keverve. Ha az utóbbit választjuk, igen könnyű, finom köretet kapunk. De felhasználhatjuk salátához, különböző öntetekkel bolondítva, vagy a már méltán említett rakott karfiolhoz, aminek szintén rengeteg változata létezik, tojással, hússal, sajttal, rizzsel vagy krumplival megrakva. A rakott karfiolhoz szintén csak félig főzzük meg a karfiol rózsákat mielőtt a sütőbe tesszük.

Karfiolos csirke

Hozzávalók:
 

  • 4 db csirkecomb
  • 2 fej karfiol
  • só, bors
  • kis vaj
  • petrezselyem
  •  

Először megnyúzzuk a csirkecombokat, félbe vágjuk őket, és sóval, borssal megszórjuk a darabokat. A karfiolt szétszedjük rózsáira, majd egy enyhén, épphogy kivajazott edénybe tesszük, megszórjuk a petrezselyemzölddel, erre kerülnek a csirkecombok, amikre kis vajat morzsolunk még.

Kis vízzel aláöntjük az edényt, majd közepes erősségűre melegített sütőbe tesszük, letakarva. Nagyjából fél óra után megnézzük a húst, és ha megpuhult, még fedő nélkül tovább pirítjuk egy kicsit. A karfiol megpuhul sütés közben, és átveszi a csirke ízét. Ha köretként nem elég a karfiol, érdemes hozzá párolt rizst csinálni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség karfiol

süti beállítások módosítása