HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

A sajt

2010.09.30. 22:09 badtaste

Gyakran eszünk sajtot, sokféle sajt létezik, ma már világszerte óriási hagyománya van a sajtkészítésnek. A sajt feltalálása egy legenda szerint a véletlen műve volt. Valóban elképzelhetőnek tarthatjuk ezt a történetet: Egy nomád arab férfi kb. Kr.e. 8000- 3000 körül vándorútra indult. Kulacsában - amelyet akkoriban az állatok gyomrából készítettek - juhtejet vitt magával a hosszú útra.

A hőségben több órát utazva és az állati gyomorból való alvasztó enzim hatására a tej két részre oszlott, savóra és a tetején összegyűlt kis darabokra. Így jöttek rá, hogy a tej ilyen módon felhasználható egy újabb étel elkészítésére.

A sajtkészítés mesterségét azonban a rómaiak fejlesztették tovább. Külön sajtgyáraikban különböző technikákat dolgoztak ki arra, hogy az érlelés során más-más ízt érjenek el. Felfedezték azt, hogy különböző helységekben a sajtoknak is különböző íze lesz. Így a tárolás továbbfejlesztésének következtében például a füstölést is ők találták fel. A sajt a Római Birodalmon át terjedt tovább a világ más tájaira, Európa területére is. A rómaiak komoly sajtkereskedelmi hálózatot alakítottak ki.

A sajt elterjedését befolyásolták a vidékeken uralkodó körülmények is. Az állattartásra, legeltetésre kedvezőbb helyeken nagyobb kultúrája lett a sajtkészítésnek. Európai elterjedését befolyásolta továbbá a vidék kereskedelmi kapcsolata a Római Birodalommal. A Birodalom bukása után a sajt egyik fellegvára Helvécia vidéke lett, ahonnan a híres Emental sajt származik.

Ma már számos sajt közül válogathatunk. Vannak az egyszerűbb sajtok és az ínyenceknek készült pikáns sajtok is. A sajtokat keménységük alapján osztályozzák. Lágy sajtok közé tartozik a Camembert a Mozzarella vagy a Gomolya sajt, félkemény sajt az Edami a Trappista és a Pannónia sajt. Kemény fajta az Ementali és a Parmezán.

A középkorban népszerű volt a sajtkészítés. A szerzetesrendek nagy sajtgyártó tevékenységet folytattak, néhány sajt ennek emlékét őrzi, mint például a Trappista, amely egy szerzetesrendről kapta a nevét. A sajtok ma ismert többsége a középkorban vagy jóval azután terjedt el. A reneszánsz időkben tartotta magát az a nézet, hogy a sajt egészségtelen, így egy kis időszakban hanyatlott a népszerűsége.

Ahogyan egyre népszerűbb a házi tej Magyarországon, úgy a házilag készült sajt is.

Sajtkészítés házilag

A tejet felforraljuk. Ha felfutott, levesszük a tűzről, majd literenként hozzáteszünk 1 evőkanál 20%-os ételecetet és óvatosan megkeverjük (inkább csak mozgatjuk).

5-10 perc várakozás után literenként 1 evőkanál sót szórunk bele, majd nagyon óvatosan megkeverjük, hogy a só ne maradjon felül. Kb. 5-10 perc után tésztaszűrőn leszűrjük, szűrőkanállal kimeregetjük és egy tetra pelenkába tesszük.

Ekkor keverjük bele azt, amivel ízesíteni kívánjuk: fokhagyma, lilahagyma, paprikakrém, lehet például diót is az ínyenceknek. De a natúr sajt is finom. A pelenkát összekötjük, majd a sajtgombócot prés alá tesszük (3-4 kg-os súlyt helyezünk rá). Kb. egy nap múlva kész a sajt. 2 nap múlva keményebb lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: tej túró sajt tejtermékek sajt házilag

süti beállítások módosítása