HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

A vendéglátás

2010.11.03. 21:50 badtaste

Manapság ha elegánsabb alkalomra készülünk, inkább egy étterembe hívjuk meg vendégeinket. A régi időkkel ellentétben ma kevésbé divat az otthonunkban vendégül látni rokonainkat, ismerőseinket. Talán azért, mert a világ egyre jobban egyszerűsödik, így ezek a dolgok is eltolódnak a könnyebbség irányába.

Az utóbbi időben talán újra előtérbe került az otthoni vendégvárás divatja. Különböző főzős, gasztro műsorok által, amelyeknek pont az a lényege, hogy a háziasszony vagy háziúr miként látja el vendégeit otthonában.

Ha a családnak rendezünk lakomát, még akkor is fontos, hogy betartsuk az alapvető illemszabályokat és ügyeljünk a különböző apró fortélyokra. Ezek nagyobb részben már elhomályosodtak, kivesztek szokásainkból, ahogyan maga az otthoni lakoma is.

Elsőként fel kell mérnünk, hogy milyen típusú társaságot fogadunk és hogy hányan jönnek el. Az asztal díszítése legyen frappáns, alkalomhoz illő. Jobb, ha elkerüljük a túldíszítettséget (ne legyen „csicsás”) valamint azt, hogy a díszek elfoglalják a vacsoraasztal nagyobb részét ezzel megakadályozva az ételek elrendezését és a szemben ülővel való kontaktust.

Ha nagy társaságot fogadunk, akkor az asztalt félkörben, U - szerűen vagy pedig keresztbe T - szerűen rendezzük el. Leggyakoribb díszítőeszközök a virágok és gyertyák. Mindkettő egyszerű és könnyen kivitelezhető, emellett kellemes hangulatot teremt.

Vendégváró műsorainkban is láthatjuk, hogy a levest a vendégeknek valójában tányérral együtt illik felszolgálni, akkor ha már mindenki asztalhoz ült. Emellett a meleg ételeknél, mint a leves is, érdemes a tányért előmelegíteni. A teríték tehát elsőként csupán egy lapos tányér. A villát a baloldalon, kanalat, kést a jobboldalon helyezzük el.

A desszertes villát és kanalat a tányérral szemben, felül helyezzük el. Szintén a tányérral szemben a különböző használatú poharakat is sorakoztassuk fel, az étkezés közbeni italfogyasztáshoz szükséges poharat a kanál elé állítsuk.

A háziasszony szed először, majd sorban következnek utána. Sok hiedelemmel ellentétben nem illik a tálalás elsőbbségét kínálni valakinek, hiszen ez felborítja a rendet.

Vendégeinket a nappaliban, hallban, előszobában illik fogadnunk. Ilyenkor felszolgálhatunk röviditalt. Az illem azt diktálja, hogy a vacsora kezdeténél a háziasszony a majd mellette ülő vendéget bevezeti az ebédlőbe ezzel elindítva a sort majd a háziúr zárja az őmellette ülő hölggyel.

Az asztalfőn rendszerint a háziasszony és háziúr ülnek, de kivételes megtiszteltetés esetén a legtekintélyesebb vendég. A gazdák jobbján és balján a fontos vendégek foglalnak helyet.

A tálalás sem történhet akárhogyan. A felszolgáló a vendégek bal oldaláról tálal, bal kézzel letéve a tányért, asztalszedésnél az evőeszközöket pedig jobb kéz felől veszi el. Kerüljük a hangos tálalást, a tányérok összeszedésénél se csörömpöljünk és lehetőleg a kredencen vagy a mosogatóban helyezzük el az edényeket.

Fontos illemszabály egy nívós vacsora esetén, hogy a tányérokat ne gyűjtsük össze. Egyenként vegyük le legkevésbé zavarva ezzel a vendégeket. Soha ne tegyünk olyan mozdulatot, amellyel megzavarhatjuk (például ne nyúljunk át rajta) vendégeinket.

Szólj hozzá!

Címkék: vendéglátás ételrendelés pizzarendelés

A bejegyzés trackback címe:

https://etelrendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr612421165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása