HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

Mák csontritkulás ellen

2010.10.18. 17:22 badtaste

Manapság minden gondra-bajra vitamint szedünk, amiket jó pénzért könnyedén beszerezhetünk a patikákban. Ám még inkább megkönnyítjük a dolgunkat, ha utánajárunk, mely vitaminok mely ételekben találhatók meg. Csontritkulás ellen például legjobb, ha mákot fogyasztunk. De nézzük meg, miért.

Pár évvel ezelőtt egy szlovákiai kis faluban a temetőt a falu egyik oldaláról a másikra kellett áthelyezni, ezért egy egész temetőnyi sírt exhumáltak.

Az exhumálás során azonban hatalmas meglepetés érte a lakosságot, ugyanis a csontok szinte teljes épségben voltak. Ez olyannyira felkeltette az érdeklődést, hogy egy tudományos vizsgálat indult. Mindenki kíváncsi volt,vajon hogyan lehetséges ez.

A választ hamar megtalálták. A kis falu egyik fő profilja a máktermesztés volt, ezért a legtöbb ember igen könnyen hozzájutott az étkezési mákhoz ezen a környéken, így rendszeresen fogyasztották is.

A mák olaja igen magas foszfortartalmú, ez felelős a kalcium mihamarabbi, minél eredményesebb felszívódásáért. Ez volt tehát a magyarázat arra, hogy hogyan maradhattak meg a csontok szinte teljes épségben.

A kutatás eredménye még inkább felkeltette az érdeklődést. A kutatók kísérlettel akarták bebizonyítani a mák csontritkulásra kifejtett gyógyító hatását, ezért két 20-20 fős kísérleti csoportot hoztak létre, amiknek tagjai csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport a hagyományos kezelést kapta, míg a másik csoport tagjai napi egy-egy mokkáskanál mák olajat ettek.

Az eredmény megdöbbentő, és egyértelmű volt. A 12 hónapos kezelés után a mákolajjal kezelt csoport minden egyes tagjának csontozata normális értéket mutatott, míg a másik csoportban nem voltak ilyen jók az eredmények.

Schirilla György és Oláh Andor természetgyógyászok a XIX. század közepén egy csallóközi temető feltárására voltak hivatalosak. Ugyanis itt sem találtak csontritkulásra utaló jeleket.

A két természetgyógyász az emberek életmódjában kereste a választ. Ebben az időben az emberek semmit sem édesítettek cukorral, inkább mézet használtak, nem ette olyan sok vörös húst, mint mi manapság, mangalicát tartottak. És emellett, természetesen rengeteg mákot ettek. Schirilla György 58 mákos receptet gyűjtött össze a régi időkből.

A mák nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és vasat, illetve folsavat, ami ezek felszívódását segíti. Ezek mind szükségesek az egészséges táplálkozáshoz, és megelőzik a csontritkulást.

Mákrecept csontritkulás ellen (Schirilla György receptje)


Ledarálunk 25 dkg mákot, adunk hozzá egy kevés vizet, és annyi mézzel édesítjük, amennyitől kellemes, édes íze lesz. Ezt aztán összeforraljuk, de éppen csak az első „buggyanásig”. Így kapunk egy bejgli töltelékhez hasonló masszát.

Ezt betesszük egy befőttesüvegbe, és a hűtőben tároljuk. Minden nap egy evőkanállal érdemes enni ebből. Ajánlott inni utána egy kis citromos vizet, mert a C-vitaminnak köszönhetően így a mákban lévő tápanyagok könnyebben felszívódnak.

Azonban ne várjunk azonnali javulást, az eredmény ugyan garantált, de a mák nem rövid, hanem hosszútávon fejti ki hatását.

Mákos guba vaníliapudinggal

Hozzávalók:
 

  • 6 db kifli
  • 1 csomag vanília puding
  • fél csomag mazsola
  • 7 dl tej
  • 5 dkg mák
  • egy evőkanál cukor


Először a vanília pudingot készítjük el, a zacskón lévő leírás alapján, kivéve, hogy 7 dl tejet használunk hozzá, és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikákra szeleteljük fel, beletesszük egy nagyobb tálba, ráöntjük a pudingot, és alaposan összerázzuk, de nem keverjük. A megdarált mákot rászórjuk, és azzal is összerázzuk. Mazsolával díszítjük, megvárjuk míg az egész kihűlt, aztán hidegen tálaljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: mák csontritkulás mákos guba

A bejegyzés trackback címe:

https://etelrendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr562381489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása