HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

Egészséges finomságok

2010.10.03. 00:00 badtaste

Az ember gyakran vágyik nassolásra. Este a tv előtt vagy munka közben, tulajdonképpen bármikor. Az éhségünk sok dologtól függhet: a fronthatástól, hormonváltozástól és különböző környezeti hatásoktól. Általában nassolás után bűntudatunk támad, hogy mennyi egészségtelen dolgot ettünk meg.

Az édességek alatt általában a cukrot tartalmazó dolgokat értjük. Nem mindegy azonban, hogy milyen cukorról is van szó. Nassolási kényszerünket kielégíthetjük olyan édességgel is, amely után nem kell bűntudatot éreznünk. Ezek az édességek ráadásul vitaminokat és a szervezetünk számára igen fontos enzimeket is tartalmaznak.

Méz


Egy kanál méz kielégítheti a nassolás vágyát és laktató, így nem feltétlenül szükséges megennünk egy egész üveggel. Nem is gondolnánk, hogy a mézet sokkal előbb használták édesítőszerként, mint a cukrot. Spanyolországban bukkantak rá egy sziklarajzra, amelyen egy ember mézet gyűjt. Mindez húszezer évvel ezelőtti lelet, amely arra utal, hogy a mézet már akkor fogyasztották. Magyarországon is igen korán felhasználták, első írásos emlék a középkorból, az 1300-as évekből származik.

Felhasználása igen sokrétű: gyógyhatású készítmény, édesség, édesítőszer illetve vitaminforrás. A mézet a méhek alakítják át a virágok nektárjából és ezt használjuk fel. Nagyon fontos szénhidrátforrás, monoszacharid van benne, amely egészségesebb, mint a cukornádból nyert cukor, ami diszacharid. Immunrendszerünket erősíti, fontos enzimek és vitaminok találhatóak benne, mint a C-vitamin, B-vitamin és a folsav. Influenza, megfázás esetén ajánlják nekünk a méz fogyasztását, akár magában vagy pedig teába keverve. Gyógyhatása abban rejlik, hogy a mézben található viasz gyulladáscsökkentő és védőréteget képez a nyálkahártyán.

Mi is az a méhpempő? Gyakran hallunk mostanában a méhpempőről, különböző termékek méhpempőt tartalmaznak, aminek jótékony hatása van. A méhpempő egy hormonváladék, amelyet a dolgozó hangyák bocsátanak ki. Ettől nő nagyra a királynő és ettől lesz erősebb a dolgozóknál.

Gyümölcsök

A gyümölcsök is monoszacharidok. Számos gyümölcs közül választhatunk és ma már az egzotikus gyümölcsök is könnyen beszerezhetők akár egy hipermarketben is. Mindegyikükben bőven van vitamin és ízletesek is.

Barnacukor

A barnacukor is abból a cukornádból van, amiből a kristálycukor, csak más eljárással nyerik ki belőle. A kalória szempontjából ugyanolyan hatása van, mint a sima kristálycukornak. Azért egészségesebb, mert a cukornádból való felhasználás során a természetes vitaminok, összetevők benne maradnak.

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs egészség méz egészséges étrend barna cukor

A bejegyzés trackback címe:

https://etelrendeles.blog.hu/api/trackback/id/tr272335984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása