HTML

Kávégép szerviz

Kalandozás a gasztronómia és a kávé izgalmas világában. Receptek, érdekességek, kávézás, kávégépek.

Friss topikok

Linkblog

A kávé története

2019.06.19. 12:36 badtaste

Senki sem tudja pontosan, mikor, hogyan fedezték fel a kávét, bár sok legenda él ezzel kapcsolatban.

 

Etióp legenda

 

kavegep-szerviz.jpgA világszerte termelt kávé eredete az évszázadokkal ezelőtti kávé erdőkre vezethető vissza, melyek az etióp fennsíkon találhatóak. A legenda szerin, Kali a kecskepásztor fedezte fel, hogy milyen lehetőség van a kávéban.

A történet úgy szól, hogy Kaldi felfedezte fel a kávét és abban rejlő potenciált. Miután észrevette, hogy miután ettek a kecskék ennek a bizonyos cserjének a bogyóiból, a kecskék annyira energikusak lettek, hogy nem akarnak aludni egész éjjel.

Kaldi a helyi Kolostor apátjának jelentette az észrevételét a kávécserjével kapcsolatban, és készített is egy italt a bogyós gyümölcsből, és megállapította, hogy az esti imádság hosszú óráin keresztül mindvégig éber maradt tőle. Az apát megosztotta felfedezése a többi szerzetessel a kolostorban, és az energetizáló bogyókról szerzett tudás kezdett terjedni.

A híre eljutott és kávé elérte el az Arab-félsziget, így kezdődött a kávé izgalmas útja, ami később ismertté tett a kávébabot szerte a világon.,

 

Az Arab-félsziget

 

Kávétermesztés és kereskedelem az Arab-félszigeten kezdődött. A 15. századot követően kezdték termeszteni a kávét Arábia Jemeni kerületeiben és a 16. században már ismert volt Perzsiában, Egyiptomban, Szíriában és Törökországban is.

Kávét nem csak otthonokban élvezhettük, hanem már ekkor is léteztek nyilvános kávéházak-úgynevezett qahveh khaneh -ek, amely elterjedtek voltak a városokban az egész Közel-Keleten. A kávéházak népszerűsége páratlan volt az emberek őket mindenféle társadalmi tevékenységgel összekapcsolni.

 Nem csak a kávé fogyasztásáról szóltak ezek az alkalmak, beszélgettek, zenét hallgattak, előadóművészeket néztek, sakkoztak, és megbeszélték az aktuális híreket.  Kávéházak nemsoká az információcsere fontos központjai lettek. Gyakorta emlegették azokat, mint a " bölcsek iskolájának".

A több ezer zarándok, -aki a világ minden tájáról évről évre Mekkába, a szent városba érkezett- segítségével a kávé kezdett világszerte ismertté válni.

 

A kávé Európába kerülése

 

Európai utazók, akik a Közel-Keleten jártak, gyakran tértek vissza egy szokatlan fekete ital történetével. A 17. századra a kávé eljutott Európába, és elkezdett egyre népszerűbb lenni az egész kontinensen.

Sokan féltek tőle vagy gyanakvással kezelték ezt az új italt, gyakran nevezték a "Sátán keserű találmányának". A helyi papság elítélte a kávét, amikor eljutott Velencébe, 1615-ben. A vita olyan nagy volt, hogy a pápát, magát VIII. Klementet kérték fel, hogy avatkozzon be. Úgy döntött, hogy maga fogja megkóstolni az italt, és e szerint hoz döntést. Megállapította, hogy az ital nagyon finom, és pápai áldását adta rá.

Amennyiben elromlott a kávégéped kávégép szerviz. Keress minket bizalommal!

Az ilyen viták ellenére a kávéházak hamar a társadalmi aktivitás központjai és a kommunikáció központjai lettek Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandia nagyobb városaiban.

A kávé elkezdte felváltani a reggeli italokat. Aki kávét ivott reggel alkohol helyett, a napja éberen és energikusan indult, és nem meglepő, hogy a munkájuk minőségét jelentősen javult.

A 17. század közepére, több mint 300 kávéházak volt Londonban, amelyek közül sok bevonzott üzletembereket, kereskedők, hajósokat, brókerek és művészek.

Számos vállalkozás indult ki ezekből a speciális kávéházból. Lloyd 's of London, például az Edward Lloyd 's kávéházban alakult.

 

Az Új Világ

 

Az 1600-as évek közepére, kávé eljutott New Amsterdamba, amit később New York-nak hívtak.

Bár a kávéházak gyorsan kezdtek megjelenni, a tea továbbra is a kedvelt ital az új világban, egészen 1773-ig, amikor a telepesek fellázadtak a teára kiszabott nagy adó miatt. King George III. A lázadás, az úgynevezett Boston tea parti, örökre megváltoztatta az amerikai szokásokat a kávét illetően.

"A kávé a civilizált világ kedvenc itala."-Thomas Jefferson

 

Ültetvények a világ körül

 

Mivel a kereslet az ital továbbra is elterjedt, elkezdődött a kávé Arábián kívüli termesztése is.

A hollandoknak végre sikerült palántákat szereznie a 17. század második felében. Az első kísérletek a növény termesztésére Indiában sikertelen volt, de később erőfeszítésük gyümölcsözőnek bizonyult Batavián, Jáva szigetén, amit jelenleg Jakartának hívnak.

A kávé termesztés virágzott, és hamarosan a hollandok vezető kávé termesztő és kereskedő országgá váltak. Ezután kibővítették a kávécserjék termesztését Szumátrára és Celebes szigetére is.

 

Érkezőben az Amerikába

 

1714-ban, Amszterdam polgármestere egy ajándékkal kedveskedett, egy kávéültetvénnyel, XIV. Lajosnak, Franciaország királyának. A király elrendelte, hogy az ültetvényt telepítsék a Királyi Botanikus kertbe, Párizsban. 1723-ban, egy fiatal haditengerészeti tiszt, Gabriel de Clieu kapott egy palántát a király ültetvényéből. Annak ellenére, hogy a kihívásokkal teli útja volt, borzalmas időjárási viszonyokkal, egy szabotőr megpróbálta elpusztítani a palántát, és kalózok támadták meg őket, sikerült a növényt eljuttatni Martinique szigetére.

Amint elültették, a csemete nemhogy virágzott, de több mint 18 000 000 kávécserjével örvendeztette meg a szigetet az elkövetkező 50 évben. Még ennél is hihetetlenebb, hogy ez az egy cserje volt a szülője az összes kávécserjének egész Karib-, Dél-és Közép-Amerikában.

A híres brazil kávé létét Francisco de Mello Palhetának köszönheti, akit a császár küldött Francia Guyanába, hogy hozzon kávé palántákat. A franciák nem voltak hajlandók megosztani a kávé titkát, de a francia kormányzó felesége, megnyerte őt csinos külsőjével, adott neki egy nagy csokor virágot, melyben el volt rejtve néhány kávé palánta is. Ma Braziliában milliáros iparág a kávé.

Misszionáriusok és utazók, kereskedők és telepesek továbbra is terjesztették a kávécserjéket új területekre, megannyi kávéültetvény létrehozva világszerte. Ültetvényeket hoztak létre a csodálatos trópusi erdőkben és hegyekben. Egyes növények virágzottak, míg mások rövid életűek voltak. Új nemzedékek alakultak ki a kávéültetvények nyomán. Vagyonokat kerestek és veszítettek a kávéval. A 18. század végére a kávé a világ egyik legjövedelmezőbb exportnövénye lett. A kőolaj után, a kávé a legkeresettebb árucikk a világon.

Címkék: kávé kávégép kávé cserje